środa, 16 grudnia 2015

Drożdże a włosy

Drożdże są bogate w witaminy (głównie z grupy B) i składniki mineralne (m.in. cynk, selen, potas, fosfor, magnez). Nic więc dziwnego, że są chętnie stosowane w pielęgnacji włosów, gdyż przyspieszają ich porost i wzmacniają je.

Drożdże możemy stosować na dwa sposoby: zewnętrznie i wewnętrznie.
Zewnętrznie, czyli poprzez maski. Takie „kosmetyki” można stosować przy włosach przetłuszczających się, skłonnych do wypadania. Do przygotowania takiej maski potrzebujemy pół kostki drożdży, łyżkę jogurtu naturalnego i łyżeczkę miodu. Drożdże rozdrabniamy, dodajemy pozostałe składniki. Nakładamy na włosy (szczególnie na skórę głowy), zawijamy włosy folią, owijamy ręcznikiem, czekamy min. 30 minut i zmywamy. Maskę możemy stosować raz na tydzień.

Wewnętrznie drożdże wspomagają dodatkowo układ nerwowy (wyciszają, łagodzą migreny). Działanie wewnętrzne dodatkowo przynosi korzyści naszym paznokciom: szybciej rosną, są mocniejsze i zdrowsze. Drożdże możemy stosować w formie tabletek bądź pijąc (wiele osób mówi, że to skuteczniejsza metoda od łykania tabletek). Ok. 1/4 - 1/3 kostki (rozdrobnionej) zalewamy wrzątkiem. Pijemy ostudzone, 1-2 razy dziennie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz