Jak pisałam wczoraj na fejsie, dotarła do nas wyciskarka do
soków. Wczoraj już zrobiliśmy dwa soki – marchew-jabłko-malina i winogrono.
Jestem zachwycona! Soki są dużo smaczniejsze niż z sokowirówki, a i odpadków
jest mniej;)
Dzisiaj będzie pierwszy wpis dotyczący soków. W niedalekiej
przyszłości wstawię przykładowe przepisy na soki (i nie tylko), ale w pierwszej
kolejności chcę się skupić na poradach co do przygotowania soków.
Sok jabłko-marchew-malina
A zacznę od tego DLACZEGO w ogóle POWINNO SIĘ PIĆ ŚWIEŻO
WYCISKANE SOKI. Oto kilka powodów:
- Są bogatym źródłem witamin i minerałów (m.in. wit. A, E, C, z grupy B, wapń, żelazo, magnez, potas, selen, cynk; zależy to od użytych składników)
- Wzmacniają odporność
- Oczyszczają organizm z toksyn
- Dostarczają organizmowi wartości odżywcze w najlepszej jakości
- Są świetnym urozmaiceniem diety (można wycisnąć warzywa których na co dzień nie jemy bo ich nie lubimy)
- Przywracają odpowiedni poziom pH
Z CZEGO MOŻNA ROBIĆ SOKI
Lista produktów, z których można zrobić soki jest długa.
Większość owoców i warzyw się do tego nadaje. Poniżej wstawiam krótką
przykładową listę, która być może będzie dla Was inspiracją do szukania nowych smaków.
OWOCE:
Ananasy, arbuzy, awokado, banany, brzoskwinie, cytryny,
figi, granaty, grejpfruty, gruszki, jabłka, jagody, jeżyny, kiwi, limonki,
maliny, mango, morele, nektarynki, pomarańcze, porzeczki, śliwki, truskawki,
winogrona, wiśnie, żurawina
WARZYWA:
Brokuły, buraki, fasola szparagowa, jarmuż, kalafior,
kapusta, natka pietruszki, marchew, ogórki, papryka, pomidory, rzodkiewki,
seler naciowy, szparagi, szpinak
ZIOŁA I ROSLINY LIŚCIASTE:
Babka, bazylia, czeremcha, czosnek, dziurawiec, gingko biloba,
imbir, jarzębina, pędy jęczmienia, lubczyk, łopian, liście mniszka lekarskiego,
mięta, olcha, palma sabałowa, pierwiosnek, pokrzywa, siemię lniane, tarczyca
pospolita, trawa pszeniczna, oleje z nasion
PRZYGOTOWYWANIE OWOCÓW I WARZYW DO WYCISKANIA SOKU
- Myjemy warzywa i owoce
- Obieramy ze skórki cytrusy oraz owoce mające twardą, niejadalną skórkę (np. arbuzy, mango)
- Usuwamy pestki i twarde nasiona z owoców
KILKA PORAD NA TEMAT WYCISKANIA SOKÓW
- Najlepsze są świeże składniki
- Twarde warzywa kroimy na mniejsze kawałki
- Jeśli chcemy wycisnąć więcej soku z liści czy ziół, warto je namoczyć w wodzie na kilka godzin
- Miękkie owoce wkładamy na przemian z twardymi
- Składniki można przepuścić dwa razy przez wyciskarkę
Świetny pomysł na coś dobrego, uwielbiam soki koktajle i różne takie, na pewno skorzystam z przepisów. Ciekawy blog oraz posty. Fajnie i przyjemnie się czyta. Zapraszam do mnie, może też Ci się spodoba ? :) http://szymanowska.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńBardzo dobrze to wszystko opisałaś. Na pewno liczy się jakość wyciskarki, im lepsza tym lepszy sok wyjdzie. Na https://zdrovi.pl/k/wyciskarki-do-sokow-wolnoobrotowe/ są bardzo dobre modele, warto zanwestować jak lubicie soki pić. Ja z takiego urządzenia korzystam codziennie.
OdpowiedzUsuńUwielbiam świeże soki z warzyw oraz owoców i dlatego zainwestowałam nie dawno w wyciskarkę wolnoobrotową https://duka.com/pl/agd/wyciskarki-do-sokow dzięki której jestem w stanie przygotować pyszny napój praktycznie z każdego warzywa, owocu lub nawet ziela. Wyciśnięty sok ponadto zachowuje wszelkie cenne wartości odżywcze, przez co jest ważnym elementem wielu różnych diet.
Usuń