czwartek, 10 grudnia 2015

Zupa-krem z dyni

Dzisiaj odbiegam od tematu Świąt (i tak wszędzie dookoła o tym przypominają;p ). W tym poście chciałam przedstawić przepis na zupę-krem z dyni. Zupa ta jest szybka, łatwa i sycąca – w sam raz na dzisiejszy pochmurny dzień :)
Oryginalny przepis pochodzi ze strony doradcasmaku.pl, ja go „podszlifowałam” pod siebie;)


Składniki (na 3-4 porcje):
Kawałek dyni (ok. 600g)
2-3 ziemniaki (opcjonalnie, by zupa miała mniej „dyniowy”, a bardziej delikatny smak)
pół łyżki masła (opcjonalnie)
2 ząbki czosnku
liść laurowy (1-2 szt.), ziele angielskie (3-4 szt.), pieprz, sól
groszek ptysiowy (opcjonalnie)

Dynię obieramy ze skóry, usuwamy pestki, kroimy na kawałki. Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki. Warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą do ich poziomu, gotujemy do miękkości (ok. 25-30 minut). W międzyczasie dodajemy czosnek, przyprawy i masło. Po ugotowaniu wyjmujemy liście i ziele, blendujemy, możemy jeszcze doprawić. Można dodać groszek ptysiowy. I zupa gotowa!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz